 Zebrzydowice, dnia 31.05.2012 r. IR.271.4.2012 | Dotyczy: | przetargu nieograniczonego na realizacj? zadania p.n. Dostawa wyposa?enia do budynku "starej szko?y" w Zebrzydowicach przy ul. Orzeszkowej. |
W zwi?zku z zapytaniem, które wp?yn??o w sprawie w/w przetargu udzielamy nast?puj?cej odpowiedzi : Pytanie Prosz? o wycofanie zapisów dotycz?cych wymogów posiadania wy??cznie Certyfikatów Zgodno?ci Cobrabit-BBC PN-EN 1729:2007. ??danie nie jest zasadne i nie znajduje swojego odzwierciedlenia w przepisach obowi?zuj?cego prawa. Kwestia wymogów jakie musi spe?ni? wyposa?enie dla szko?y jest przedmiotem szczegó?owego uregulowania w Rozporz?dzeniu MENiS z dnia 31.12.2002 r Dz. U. z dnia 22.01.2003 r. Zgodnie z tre?ci? § 9 pkt 3 rozporz?dzenia cyt. "Szko?y i placówki nabywaj? wyposa?enie posiadaj?ce odpowiednie atesty lub certyfikaty" W przypadku mebli musz? one by? zgodne z PN -EN 1729-1:2007. Spe?nienie tego warunku mo?e potwierdzi? zarówno atest jak i certyfikat. Odp. Zgodnie z Rozporz?dzeniem MENiS z dnia 31.12.2002 r w sprawie bezpiecze?stwa i higieny w publicznych i niepublicznych szko?ach i placówkach - § 9 pkt 2 i 3 meble powinny posiada? atesty lub certyfikaty zgodno?ci z PN-EN 1729:2007 wydane przez akredytowane jednostki certyfikuj?ce. | | WÓJT GMINY ZEBRZYDOWICE mgr Andrzej KONDZIO?KA |
|